Nøra Open 2022


Vi lykkes med det vi ønsket oss i år, nemlig å skape en trygg og artig konkurranse for alle deltakerne, uavhengig av alder og nivå. Neste år skal vi arrangere en minst like bra konkurranse for deltakerne, men vi skal også prøve å løfte opplevelsen litt for tilskuerne.

Eirik Bækken
Bilde fra herrefinalen. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Fra fredag den 21. mai til lørdag den 22. mai gikk Nøra Open 2022 av stabelen. Fredag ettermiddag var det muligheter for alle deltakerne å øve på konkurransestrekket, noe mange benyttet seg av. I etterkant av øvingstiden ble det gjennomført en konkurransebrief. Her ble programmet for helgen gjennomgått, samtidig som man gikk nøye igjennom faremomenter og sikkerhetstiltak på elva. Til stede var både deltakere, funksjonærer og sikkerhetspersonell fra henholdsvis Røde Kors og Os Brann & Redningstjeneste.

Formatet for konkurransen var enkelt. Up and coming damer og up and coming herrer skulle padle de øverste 350 meterne av «Fossan»: Én og én padler ned stryket, og alle fikk to forsøk. Beste tid av de to forsøkene var gjeldende. For de litt mer rutinerte, Dame og Herre-klassene skulle padle hele «Fossan», drøyt 1 km langt. Her ble det kjørt en prolog/kvalifiseringsrunde først, og deretter fellesstart semifinale og finale på herresiden. På damesiden var det litt færre deltakere, så der ble semifinaler sløyfet. 

Up and coming herrer

Mandag morgen var det Up and coming-klassen for herrer som begynte showet. Med deltakere fra 11 år (Noah Pedersen) til godt opp i 20-årene var det stort spenn i antall kilo i båtene. Det skulle vise seg at teknikk og ferdigheter også denne dagen var vell så bra som rå styrke NTNUIs elvepadlegruppe stilte mannsterke i denne kategorien med fire deltakere, med svært stor variasjon innad i gruppa. Én av deltakerne, Camilo Calderón tok grunnkurs kun for to uker siden. Camilo hadde det litt tøft på fredagens øvingsrunde, med litt svømming. På konkurransedagen leverte han et feilfritt run, noe som var veldig gøy å se! Noah Pedersen på 11 år fra Geilo var på tross av sin unge alder en av favorittene etter øvingen på fredag. Med god teknikk og ypperlig båtkontroll traff han linjene sine gang på gang. Et par andre som hadde store forventninger til sine run var Glenn G. Kampesveen og Fredrik Neumann, begge disse leverte gode prestasjoner under øvingen, om noe mer ujevnt enn Noah. Noah leverte to svært sterke og gode runs ned Fossan Øvre, men til slutt ble både Fredrik Neumann og Glenn H. Kampesveen for sterke. Den lokale helten Simon Sjøvold på 12 år havnet på bunn av resultatlisten, men siden gutten ikke har vært i en båt siden han tok grunnkurset i fjor sommer synes vi han skal være svært fornøyd med innsatsen.

Up and coming herrer gjør seg klar til start. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Resultater Resultatlisten for Up and coming herre ble til slutt slik:

 1. Glenn H. Kampesveen – 1.49.2
 2. Fredrik Neumann – 1.52.2
 3. Noah Pedersen – 1.53.5
 4. Kristian Rye – 1.54.9
 5. Camilo Calderón – 2.10.9
 6. Simon Sjøvold – 2.25.
Vinner av up and coming herrer, Glenn sjekker grunnforholdene på fredagens trening. Linjene satt hakket bedre på konkurransedagen. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Up and coming damer

Up and coming damene ble gikk fra å være en forholdsvis velfylt kategori til å bli litt tynn. Flere av de påmeldte deltakerne i klassen gikk over til dame-klassen etter å ha testet elven. Fra arrangørens side synes vi dette var flott, artig å se at folk vil utfordre seg!

Det var til slutt to padlere som skulle gjøre opp seg imellom, Alica Pedersen på 9 år og Anne Marie Mortensen (alder 30+, vi turte ikke spørre). Alica Pedersen på ni år var faktisk den mest rutinerte padleren, men Anne Marie Mortensen hadde «power» og hjemmebanefordel på sin side. Hjemmebanefordel i form av at hun er en lokal helt som har «pinna» kajakk i Nøra før, og er en rutinert turpadler på flatere elver. Begge to leverte sterke runs, men det var liten tvil om at ungdommelig teknikk denne lørdagen skulle være kraft og livserfaring overlegen. Alica vant komfortabelt, og niåringen stakk dermed av med 3000 kr i premiepenger. I tillegg til å levere to svært gode runs bar Alica også det største gliset under premieseremonien senere på kvelden. Det ryktes at Anders Foldvik i etterkant av premieutdelingen i samband med Alica hadde filosofert over hvor mye godteri man kunne kjøpe for 3000 kr. Historien sier ingenting om hvordan foreldrene, Valerie Bertrand og Eirik Pedersen, reagerte på dette.

Vinner av up and coming damer, Alica på vei ut på sitt første run. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Resultat up and coming damer

 1. Alica Pedersen – 1.57.5
 2. Anne Marie Mortensen – 2.09.3
Premieutdelingens desidert største smil på Alica til venstre. Til høyre andreplass i up and coming damer, Anne Marie Mortensen. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Basecamp Os hadde regnet med betydelig mengde svømming i «carnage» blant Up and coming padlerne, og sikkerhetssystemet var derfor meget tett. På tross av dette hadde vi ingen svømmere up and coming, verken dame eller herre.  Det var derimot mye god padling, mye mestring og synlig bevis på at barna i familien Pedersen ligger svært godt an til å hevde seg i padling fremover.

Det var også omtrent her at deltakerne begynte å bli litt forvirret. Ikke bare hadde konkurransen startet i henhold til programmet, men nå skulle jaggu meg arrangørene starte dame og herreklasse-kvalifiseringen før oppsatt tid. Nå ble det riktignok informert om at dette var en mulighet på deltakerbrief, men at det enda ikke hadde oppstått forsinkelser og komplikasjoner var for mange helt uhørt. På tross av dette alvorlige bruddet med padle-kutyme gjorde herreklassen seg klar til sin kvalifiseringsrunde.

Herreklassen

Fjorten herrer skulle gjøre opp om seieren i herre-klassen. Og for å vinne skulle man først være blant de åtte beste i kvalifiseringen, deretter komme seg videre fra semi og til slutt vinne finalen. Omtrent halvveis i kvalifiseringsrunnet oppdaget nok de fleste at dette skulle bli en aldri så liten styrkeprøve, da en slags geleaktig følelse begynte å melde seg omtrent halvveis i runnet. Med tider fra 5 minutter og oppover var det ikke bare teknikk og rå styrke som krevdes, men også utholdenhet.

Resultater kvalifisering:

 1. Edvin Jevnheim-Bakkom – 4.59.3
 2. Eirik Pedersen – 5.01.5
 3. Ask Tidemann-Foldvik – 5.06.5
 4. Yannis Lever – 5.08.8
 5. Nils Gjelland – 5.09.2
 6. Marcus Sandqvist – 5.11.3
 7. Eirik Bækken – 5.13.5
 8. Audun Formoe Buene – 5.15.8
 9. Kristen Arvola – 5.18.0
 10. Anders Foldvik – 5.19.8
 11. Heine Sør Reime – 5.20.2
 12. Magnus Bø – 5.36.7
 13. Sindre Mons Møen – 5.38
 14. Håvard Dahlen – (8.18)

Håvard Dahlen sto for dagens eneste svømmetur da han velta i nedre del av siste stryket. Håvards båtvalg var nok heller ikke det optimale for Nøra, men kanskje heller turpadling på litt flatere elver. Han kom seg dog raskt på land etter å ha fått tak på ei kasteline fra Alf Mikkel Osflaten i Os Brann og Redningstjeneste, jogget ned til målområdet og fikk stoppet klokka. Edvin Jevnheim-Bakkom og Eirik Pedersen på henholdsvis første og andreplass i kvaliken så ut til å være et hestehode foran de andre, men med fellesstart i semi og finale så kan alt skje. Kvalifiseringens kanskje største overraskelse var det Ask Tidemann Foldvik som sto for, med sine fjorten år og svært gode padleteknikk var det stor enighet om at gutten hadde talent og var god, men at «jyplingen» skulle ta tredjeplassen i kvalifiseringen var overraskende, men svært gledelig fra arrangørens side. En som kjente på både stolthet, glede og irritasjon over dette var sannsynligvis hans far, Anders Foldvik, som kom på 10. plass i kvalifiseringen. Arrangør og Nøra-kjentmann Eirik Bækken klarte også å karre seg til en semifinaleplass, men siden starterne gjerne vil se konkurransen og Eirik Bækken synes det var greit å holde oppsyn med konkurransen trakk han seg. Onde tunger og ubekreftede rykter ville ha det til at Eirik var den desidert mest slitne i målområdet etter kvalifiseringen, og at han visste selv at alt kruttet var brent. Basecamp Os kan verke bekrefte eller avkrefte dette. Dette gjorde uansett at Kristen Arvola på niende i kvalifiseringen ble med på semifinale.

Audun Formoe Buene stikker i vei på kvalifiseringsrunnet sitt. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Finale Herrer

Semifinalene for herreklassene gikk svært ryddig for seg, og de to beste fra kvalifiseringen; Edvin Jevnheim-Bakkom og Eirik Pedersen tok seg forholdsvis greit videre. Tredjeplass fra kvalifiseringen, Ask på fjorten år måtte seg slått semien, Nils Gjelland og Marcus Sandqvist tok seg videre. Det var med andre ord disse fire som skulle gjøre opp om 7500 kr for førsteplass.

I finalen fikk etter hvert Edvin og Eirik en liten luke. Eiriks båt var som limt på Edvin ut av siste stryket og nedover innspurten til mål. Edvin klarte å holde unna, og innkasserte seieren i herreklassen. Resultatet ble til slutt slik:

 1. Edvin Jevnheim-Bakkom
 2. Eirik Pedersen
 3. Marcus Sandqvist
 4. Nils Gjelland
En fornøyd Edvin Jevnheim-Bakkom med premiesjekke for 1. plass. Til venstre Eirik Pedersen og høyre Marcus Sandqvist. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Dameklassen

Arrangøren var fredag formiddag litt bekymret for lite deltakere i dameklassen, men til fredag kveld hadde deltakerantallet der økt til 5. Siren Elise Sætre (15 år) og Ronja Ehlers valgte begge å bytte fra Up and coming. Siren Elise på femten år, som i utgangspunktet var påmeldt i Up and coming, men ønsket å være med i dameklassen var svært inspirerende å følge. Hun begynte å padle i fjor, og ble raskt tatt under vingene til familiene Pedersen og Foldvik når hun ankom Os og Nøra. Med de som hjelpeadlere i forkant av den oppsatte treningstiden ble selvtilliten raskt god nok til at hun ble med dameklassen, og gjorde seg slett i bort på den tøffe kvalifiseringsrunden. Det var dog tydelig etter kvalifiseringen at det sannsynligvis var Sanna Wahlén og Valerie Bertrand som skulle måtte gjøre opp om seieren, da de to hadde et godt forsprang ned til tredjeplassen fra kvalifiseringen. Med to sekunders mellomrom på henholdsvis 5.10 og 5.12 i kvalifiseringstid var det duket for et spennende oppgjør.

Resultat kvalifisering:

 1. Valerie Bertrand – 5.10.4
 2. Sanna Wahlén – 5.12.3
 3. Siren Elise Sætre – 5.36.9
 4. Ronja Ehlers – 5.40.2
 5. Gunhild Bjørngaard – 5.47.5
Sanna fikk en liten ledelse midtveis i finalen. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Finale damer

Med bare fem deltakere bestemte arrangørkomiteen kort og godt at samtlige fem skulle få kjøre finale. Kvalifiseringen ble i praksis da bare et slags utslitningsmoment, men det ga lite mening å utelukke en eller to padlere fra finalen. Valerie Bertrand uttrykte før start et ønske til de øvrige deltakerne at man kanskje skulle prøve å ikke padle så tett, elva er tross alt ganske bred. Om de øvrige deltakerne gjorde det med vilje eller om det bare var «racing incident» vet vi ikke, men alle fem deltakerne gikk i hvert fall rett i hverandre umiddelbart etter start på finalen. Lista var med andre ord lagt for det som skulle ble et durabelig oppgjør. Det var Valerie og Sanna som tidlig fikk en luke til de andre, og fulgte hverandre svært tett ned hele veien. Tilskuerne meldte om ekstremt tett padling midtveis i løpet, som resulterte i litt årer i hverandre kajakker, en skikkelig fight med andre ord. Til slutt var det Sanna som tok en knepen seier foran Valerie, etter svært god padling de siste 100-meterne til mål.

Resultat damefinale:

 1. Sanna Wahlén
 2. Valerie Bertrand
 3. Siren Elise Sætre
 4. Gunhild Bjørngaard
 5. Ronja Ehlers
Sanna med beviset på seieren. Til venstre er tredjeplass Siren Elise og til høyre andreplass Valerie Bertrand. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS

Det var en fornøyd Sanna Wahlén som tok med seg 7500 kr tilbake til Stockholm på lørdagens premieutdeling. Siren Elise, som i utgangspunktet stilte i up and coming gjorde seg slett ikke bort, med 3. plass viser hun at det gror godt i padlemiljøet på Kongsberg.

Oppsummering og veien videre

Det ble delt ut den del uttrekkspremier på premieutdelingen fra Strie Strømmer, Kay Arne Randen hadde spanderbuksene på nå Eirik og Heine fra Basecamp Os var innom han for litt siden. Strie Strømmer stilte også opp med et gavekort på 2000 kr, som Basecamp Os tenke å premiere for innsats og eller svømming. Som eneste svømmer på lørdag, og det i en litt mer turbasert kajakk enn de andre var Håvard Dahlen den selvskrevne vinneren av dette gavekortet. Vi håper han kjøper seg en creek-båt ifra lokalsjappa i Heidal og kommer tilbake neste år. Det er også verdt å nevne at Håvard holdt en egen premieutdeling for de deltakerne som hadde fisket opp igjen utstyret hans etter svømming.

To mindre kuttskader var fasiten på skadeomfanget etter helgen, i hvert fall hvis man regner tiden hvor Basecamp Os var arrangør. Studentgjengen fra NTNU hadde mer krutt i etterkant av konkurransen, og kjørte en runde ekstra mellom finalene og premieutdelingen. Vi har ikke helt kontroll på detaljene fra den hendelsen, men det ble visstnok skikkelig garasjesalg av utstyr og et ønske om ispose til en øm skulder hos Kristian Rye. I løpet av lørdagens premieutdeling og bankett hadde urbefolkningen fra Nord-Østerdalen fortalt om at det fantes flere padleelver i området. Mange av deltarne var derfor å finne på Folla søndag formiddag, og det rapporteres om joviale padling. Flomstor Vangrøfta, estimert av kjentmann Eirik Bækken til å ligge langt opp i firergraden, kanskje den til og med snuser på 5 på den vannføringen som vi har nå er fortsatt kun padlet på lavere vannstand, som gjør elva til en jovial treergrad.

Basecamp Os skal evaluere og se litt på fremtiden for Nøra Open. Men grovt sett er tanken å gjenta suksessen, men med litt større arrangementskomité. Minst like bra konkurranse og bankett for deltakerne, og en del bedre opplevelse for publikum er målet neste år. Årets konkurranse kunne fint blitt gjennomført med dobbelt så mange deltakere, det hele hadde bare tatt litt lenger tid. Enkelte at deltakerne vil nok uansett satt pris på litt ekstra restitusjonstid mellom slagene.  

At folk utover nærstående familie til deltakerne kom som publikum var en liten overraskelse, og vi tror vi med enkle midler kan heve publikumsopplevelsen ganske betraktelig. Så er jo spørsmålet om vi klarer å finansiere et nytt arrangement, men vi håper med årets arrangement har vi har vist oss tilliten verdig hos Nord Østerdal Kraftlag, som bidro tungt. Strie Strømmer ønskes også velkommen inn på sponsorsiden neste år, så må vi sikkert finne noe flere i tillegg. Eirik Bækken fablet søndag om NM-status på arrangementet neste år, om det blir med drømmen for Eirik eller er om det kan la seg realisere blir foreløpig et spenningsmoment.

En meget fornøyd arrangør Eirik Bækken. Nils Gjelland til venstre. Foto Marte Thoresen @Marketmap AS