Isklatring i Adamsfallet, Kjurrudalen


Ankomst

Veibeskrivelse: Fra Os sentrum kjør mot Tynset på rv 30, ta til høyre inn på fv 752 og følg denne til endes gjennom Dalsbygda sentrum. I krysset i enden av fv 752 tar man av mot Kjurrudalen på grusvei. (Husk å betale veiav gift!) Denne grusveien følges så langt det er brøytet på vest siden av Nordre Hanksjøen. Underveis vil det være flere avkjøringer til ulike setrer og voller, samt et Y kryss man skal holde til venstre i. Er du i tvil så hold alltid venstre, det verste som kan skje er at du kjører inn på en blindvei og må snu før du kan fortsette videre innover. Parker slik at det er mulig for andre å komme forbi/snu.

Parkering er merket i kartet som Start – Adamsfallet.   

Aktiviteten

Anmarsj

Eirik ankommer Adamsfallet
Ruta inn

Tidsbruk: 20-40 min avhengig av føre

Avstand: 2 km

Det anbefales å bruke ski fra parkeringa og inn til fossen. Fra parkeringen følger man veien videre nordover langs
Nordre Hanksjøen. Ved enden av Nordre Hanksjøen deler veien seg i to i et y-kryss. Her tar man til venstre og følger veien inn til Vanngravvolden hvor veien stopper. Herfra skrår man opp i terrenget rett nordover og ankommer fossen etter et par hundre meter.

 

Fossen

Heine leder opp Adamsfallet sikret av Jon Olav. Eirik tester droppet innerst i gryta.

Faregrad: Liten – ved topptau, Liten/middels – ved led (avhengig av is kvalitet)

En kort foss på 10 – 14 meter avhengig av om det har bygget seg opp snø i bunn eller ikke. Isen er ca 3 meter brei i
toppen og ved første bestigning hadde det formet seg en søyle fra toppen som ble bredere mot bunn. Det er mulig at det er en mer flat struktur tidlig i sesongen. Det er også mulig at graden er noe hardere tidlig i sesongen ettersom fossen er tilnærmet vertikal på sommerstid. Funker fint med både topptau og led, men ta med mange, lange slynger eller ekstra tau til å lage topptaufeste med ettersom nærmeste brukare tre er ganske langt inne på flata på toppen. Se forøvrig bilder og film av fossen.

Gryta hvor fossen ligger har forøvrig muligheter for diverse stunts på ski som vist på bilder og film. Det anbefales å ta med seg både ski og klatreutstyr hvis dere er en større gruppe da det stortsett bare er en som får klatret om gangen.

Ruter:

Det er kun gått en linje i fossen, men det er muligens flere sent på sesongen dersom fossen får bygd seg opp mer i bredde.

Oversikra (FA: Heine 2015)

Vanskelighetsgrad: WI3, lukter muligens på WI4 tidlig på sesongen om isen er mer vertikal. 

Beskrivelse: Rett opp i fossens senterlinje på søyla.

Ressurser

For ekstern link til video fra turen klikk her.

Parkering er merket i kartet som Start – Adamsfallet.