Klatring på Sabotørstenen, Hådalen


Førstebestigningen av “Walk the Line”

Sabotørstenen i Hådalen ble etablert i forbindelse med BCOs aktivitetsuke i 2017. Klatrefeltet er navngitt etter sabotasjegruppa Grebe fra Kompani Linje. Deler av gruppa omkom under andre verdenskrig i det de ble sluppet av feil og landet i Ramsjøen rett nord av klatrefeltet. Feltet inneholder foreløpig et beskjedent antall ruter av enklere grad (3-5) som er pusset og boltet med toppanker. Det er potensiale for mange flere, også av litt hardere grad. Steinen er stedvis porøs, noe som vanskeligjør etablering av boltlinjer. Det er på tross av dette gått med naturlige sikringer på et par av rutene, tiden vil vise om man får gått flere og etablert boltlinjer på sikkert nok stein.
Dersom du går nye ruter eller ser linjer som fortjener oppmerksomhet fra BCO, ta kontakt på post@basecampos.no!

På grunn av elg- og rådyrjakt i området er feltet stengt for klatring 25. september – 23. desember i henhold til grunneieravtale. Vi ber om at dette respekteres. Brudd kan føre til oppheving av avtale og påfølgende fjerning av bolter! 

Ankomst

Veibeskrivelse: Fra Os sentrum kjører man mot Røros på fv30. Rett før man ankommer Røros tar man til høyre inn på fv532 (Femundsvegen – skiltet mot Synnervika). Etter 12 km, rett etter avkjørselen til Skjevdalen i det asfalten slutter, får man en lomme på høyre side av veien like før avkjøringen til Rambu samfunnshus. Denne nyttes til parkering. Parkeringen gir plass til en god del biler, men vi hensyn og ta minst mulig plass.

Parkering er merket i kartet som “Parkering Storstenen, Hådalen”.

Aktiviteten

Anmarsj

Tidsbruk: 10min

Avstand: 500m

Anmarsjen følger vei opp forbi Rambu samfunnshus, deretter langs kraftgate inn mot feltet. Det er parti langs kraftgaten som er bløte, særlig etter regn. Rett før man kommer til kraftgatekryss på en liten bakke topp ser man Storsteinen ned til høyre og skrår rett ned mot denne.

Feltet

Grid (UTM): 32V 631418E 6933101N
Feltet består av en stor, avlang fjellformasjon/stein som er orientert sør øst (SØ) – nord vest (NV). Man har lett tilgang til toppen fra NV side og toppen har såpass med trær at det er lett å sette opp topptaufester også der det ikke er boltet ved hjelp av litt ekstra tau og slynger. SV siden er brattest og det er p.t. kun her det er boltet topptaufester og pusset ruter, men NØ siden har også potensiale for ruter. Høyde på de ulike sidene varierer mellom 8-15 meter. Det er som nevnt innledningsvis tidvis nokså løs, det anbefales derfor å bruke hjelm som sikrer. Og som ved all topptauing og boltklatring generelt; sjekk boltene før bruk og meld fra dersom du oppdager skader, løse bolter eller rust!

SV side

SV side – Høyre del
 1. Barnerute………………………………………………………….. 3
  Ligger til venstre på sva. Kun topptau.
 2. Walk the line…………………………………………..   5
  Følger dieder/riss rett opp veggen
  FA: Jenny 2017
 3. Løst og useriøst ……………………………………………. 5
  Opp til dieder og følger dette til toppen
  FA: Heine 2017
 4. Hengetraume………………………………………….  4
  Følger riss ut mot høyre.
  FA: Karoline Kirkeby 2017

Tegnforklaring

 – Bolta rute
 – Naturlig sikra rute
 – En stjernes rute
 – To stjernes rute
 – Tre stjernes rute

Ressurser

Parkering er merket i kartet som “Parkering Storstenen, Hådalen”.