Skikjøring i Skreddala


Skreddala er en markert renne ned fra Elvhøyda som er en del av Hummelfjellet. Mens Elvhøyda ofte er ganske avblåst så fanger Skreddala en del snø som ofte blir liggende en stund lenger enn snøen i resten av fjellet.

Ankomst/anmarsj

 

Alternativ 1 – Innmarsj fra hyttefeltet

Skikjøring i Skreddala

Kart med rute fra anmarsj i hyttefeltet merket. Nedkjøring ned “Volda-renna”

Skikjøring i Skreddala - Høydeprofil

Høydeprofil på rute med anmarsj fra hyttefeltet

Veibeskrivelse:

Fra Os sentrum kjør mot Røros Alpintanlegg Hummelfjell. Rett før anlegget tar du til høyre opp i hyttefeltet og kjører så langt opp og ut til

høyre du kommer. Her parkerer du ute av veien for hytteeierene og starter turen.
Før du kommer så langt kan det lønne seg å kjøre en bil nr. 2 inn til bunnen av Skreddala slik at du slipper en gåtur tilbake til start. Fra Os sentrum kjør mot OS ID, men fortsett forbi innkjøringa og hold deg på samme veg inntil denne krysser jernbanen. Rett før den krysser jernbanen tar du venstre og fortsetter i 3,5 km til du kommer til avkjøringa inn til Skredvollen. Her parkerer du.

Punktene er merket i kartet som Start – Skreddala og Bunn – Skreddala.

Rute: Fra start traverser tilnærmet rett sør vest langs naturlig linjer i terrenget samtidig som du vinner høydemeter sakte, men sikkert. Etter ca 3 km har du steget ca 300 høydemeter og er helt oppunder toppen på Elvhøyda. I det du runder en liten rygg åpner det seg opp to renner med ca 2-300m mellom rom. Dette er starten  på Skreddala.

Høydemeter: Ca 300m

Avstand: 3km

Tidsbruk: Ca 2 timer i rolig tempo, inkludert nedkjøring.

Alternativ 2 – Innmarsj fra bunn

Tur/retur Skreddala fra bunn. Nedkjøring på vest flanke.

Veibeskrivelse:

Fra Os sentrum kjør mot OS ID, men fortsett forbi innkjøringa og hold deg på samme veg inntil denne krysser jernbanen. Rett før den krysser jernbanen tar du venstre og fortsetter i 3,5 km til du kommer til avkjøringa inn til Skredvollen. Her parkerer du.

Punktet er merket i kartet somBunn – Skreddala.

Rute: Man går opp samme vei som man kjører ned og unngår dermed traversen inn fra hyttefeltet.

Høydemeter: Ca 450m

Avstand: 2,5km

Tidsbruk: Ca 2 timer i rolig tempo, inkludert nedkjøring.

 

Nedkjøring

Jon Olav på toppen av Skreddala en fin dag i påska 2015.

Toppen av Skreddala består av to renner, i tillegg til en flanke vest for rennene. De to rennene møtes lenger nede og danner en skarp bekkedal. Både den østre (“Høistad-renna”) og den vestre (“Volda-renna”) byr på artig kjøring under rette forhold. Der rennene møtes kan man følge bekken i bunn av Skreddala inntil denne blir for bratt i kantene. Her tar man opp på venstre rygg der tidligere nevnte flanke kommer ned, og følger åpne flater ned mot Skredvollan og endepunktet. Flatene nedover kan by på artig skogskjøring, men kan nok vær litt trå dersom det er mye løssnø.

Vanskelighetsgrad: Passer for nybegynner/viderekommen avhengig av forholda. Det er i all hovedsak under 30% helning, men enkelte partier særlig på toppen har korte strekk med over 30% helning.

Faregrad: Liten fare ved stabile forhold, men vær obs på snøforholdene.

Høydemeter: 450m

 

Ressurser

For video fra en tidligere tur her, og enda en en ligger her.
Punktene for start fra hyttefelt og bunn av dalen er merket i kartet som Start – Skreddala og Bunn – Skreddala.
I tillegg til kart over kan man også ta en kikk på GPS track i GPX format fra en tidligere tur med start fra hyttefeltet og nedkjøring i “Volda-renna”, samt et track med start i bunn med nedkjøring på vestre flanke. GPX fil kan åpnes via for eksempel http://gpxviewer.1bestlink.net/.